Промените в Конституцията влязоха в пленарна зала. Обсъждането предизивка напрежение в

...
Промените в Конституцията влязоха в пленарна зала. Обсъждането предизивка напрежение в
Коментари Харесай

Промените в Конституцията влязоха в НС, живото излъчване на заседанието скара депутатите

Промените в Конституцията влязоха в пленарна зала.

 

Обсъждането предизивка напрежение в Народното събрание поради излъчването на съвещанието онлайн.

 

Депутатите гласоподаваха за лъчение на постоянното съвещание по Българска национална телевизия или БНР, само че предлагането на беше признато.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия излезе на трибуната и остро възклинка против ръководещите: " Вие сте позор, с това си решение желаете да изключите камерите, с цел да не ви слушат мръсните оферти ".

Предложението беше гласувано и повторно по искане на парламентарната група на Българска социалистическа партия, само че то също не беше признато.

По-рано по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС депутатите одобриха блиц контролът, който беше първа точка за през днешния ден, да отпадне. 

 

В блиц парламентарния надзор трябваше да взе участие вицепремиерът Мария Габриел, която беше в пленарната зала. От ГЕРБ обявиха, че депутатите имат значима работа. 

 

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия апострофира с претекста, че на председателски съвет програмата за дневния ред е гласувана, а предложенията на опозицията не се одобряват.

 

" И вие, не знаехте ли, че би трябвало да бъде днешното съвещание отдадено на Конституцията преди 24 часа, когато приехме на председателски съвет програмата и когато в идващите няколко минути в тази зала беше гласувана? Отменихте първата сряда " деня на опозицията " два пъти, не приемате никакви оферти на опозицията, свързани с решение на проблемите на българските жители, скрихте премиера Денков, който първо пусна писмо, че го няма от 4-ти до 6-и, по-късно от 5-и до 6-и, в този момент май единствено на 6-и го няма ", разяснява Свиленски. 


В дневния ред е първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. На 28 юли, в последния ден на първата сесия на 49-ото Народно заседание, ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Под него има 166 подписа - на представители на трите парламентарни сили.

Водещата част от промените, препоръчани с обсъждания законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, се отнасят до действието на правосъдната власт в България. Със Законопроекта се предлага окончателното делене на Висшия правосъден съвет на два обособени органа, като Висшият правосъден съвет (ВСС) ще остане административен и кадрови орган само за съдиите и се предлага и основаване на прокурорски съвет като административен и кадрови орган за прокурорите и следователите. По отношение на Висш съдебен съвет според препоръчаните промени петима от членовете се избират от Народното събрание, като двама — ръководителят на Върховен касационен съд и ръководителят на Върховен административен съд, са членове по право.

Осигуряването на такова болшинство се обезпечава независимостта на съда като единствен предназначен независимо да се произнесе по юридически спор и се извършват интернационалните стандарти по този въпрос и рекомендациите, давани от Венецианската комисия към България в предишни мнения. Ограничаването на опцията настоящи съдии, прокурори и следователи да бъдат избирани за членове на органа от квотата на Народното събрание е гаранция против капсулирането на органа и за реализацията на замисъла тази квота да играе ролята на социална.

Крайно време е да приоритизираме построяването на автомагистрала (АМ) “Хемус “ и, в случай че държавното управление не може да притегли европейски средства посредством включването ѝ към някой от трансграничните коридори, дано в бюджета за следващата година и в идващите бюджети да бъдат планувани пари и да се слагат съответни периоди за завършването ѝ. За това упорстват в декларация от парламентарната естрада от „ Възраждане “. Те приканиха и останалите политически сили да ги поддържат, с цел да не следим миграционни процеси от тези региони.

На 4 октомври т.г. се навършиха 49 години от първата копка по построяването на Автомагистрала “Хемус “, обърна внимание в декларацията Коста Стоянов. Магистралата е вяра за живеещите на север от Стара планина, че с построяването ѝ ще се усъвършенства техният метод на живот посредством обезпечаването на съгласуваност сред огромните градове, ситуирани сред София и Варна, уточни той. Реалността обаче е друга, установи Стоянов – съвсем половин век и повече от 34 години след прехода не може да бъде издигнато 420-километровото трасе, като от него остава да бъде построена повече от половината от общата дължина.

Депутатът добави, че 70 км. от автомагистралата са издигнати преди 1989 година Простите сметки демонстрират, че в случай че на година се строяха по 10 км., до момента „ Хемус “ трябваше да бъде подготвена, обобщават от „ Възраждане “. В същото време те питат за какво Автомагистрала “Тракия “ е приключена единствено за няколко години.

 

Според политическата мощ „ Тракия “ и Автомагистрала „ Марица “ са били нужни на западните страни, с цел да могат да развиват стокооборота си с Ориента, което е в техен интерес. Управляващите не съумяха да получат европейско финансиране за „ Хемус “, имаше много благоприятни условия за това, само че не е имало предпочитание да вземем за пример да я включат в някои от трансграничните транспортни коридори, уточни Коста Стоянов.

Дали проектът на Европейски Съюз не е България да бъде разрушена, разграбена, питат от „ Възраждане “. Европейски Съюз ни излъга с обещания за заслужен живот, а в действителност получихме разпад и съсипия, не без съдействието на наши политици, се споделя още в декларацията.

Без „ Хемус “ Северна България замира, със завършването ѝ се чака повишаване на брутния вътрешен артикул, повече вложения и наваксване на изоставането по отношение на Южна България, съобщи Коста Стоянов.

Очаквайте детайлности.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР